EL | EN
EL | EN
ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΛΙΟΔΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ

Στο χώρο των εγκαταστάσεων του ελαιοτριβείου λειτουργεί σύγχρονο φυτώριο ποικιλιών ελαιοδέντρων. Το φυτώριο διαθέτει όλες τις ποικιλίες των ελαιοδέντρων που είναι ιδανικές για τις κλιματολογικές συνθήκες της Βορείου Ελλάδος. Στη περιοχή μας παρατηρείται αύξηση καλλιέργειας ελαιοδέντρων. Ο νέος παραγωγός μπορεί να μας συμβουλευτεί για την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας, τη σωστή δεντροφύτευση αλλά και την ορθολογική καλλιέργεια.

Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μέσα από την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου καθώς και η διαρκής αναζήτηση νέων εφαρμογών στο τομέα της ελαιοκαλλιέργειας μας επιτρέπει να καθοδηγούμε ορθά το νέο παράγωγο αποφεύγοντας δαπανηρά λάθη.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΠΙΚΟΙΛΙΕΣ

Ισπανικές Ποικιλίες
Αρμπεκίνα (Arbequine): Πρόκειται για ισπανική ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαίου με περιεκτικότητα που μπορεί να φτάσει το 20%. Σε εμπορικούς ελαιώνες του εξωτερικού χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις ποικιλίες Κορωνέικη και Αρμποσάνα για την παραγωγή ελαιολάδου εκλεκτής ποιότητας. Η Αρμπεκίνα είναι η ποικιλία που συγκομίζεται πρώιμα, έχει πολύ καλής ποιότητας λάδι με φρουτώδη γεύση, χωρίς να πικρίζει. Παρουσιάζει μεγάλη σταθερότητα στην παραγωγή και είναι ανθεκτική στο κρύο. Έχει χαμηλή ζωτικότητα, ανοιχτή κόμη με μέση έως υψηλή πυκνότητα. Είναι ποικιλία που αυτογονιμοποιείται και εισέρχεται νωρίς στην παραγωγή διατηρώντας συνεχή και υψηλή παραγωγικότητα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι εξαιρετικής ποιότητας.

Πικουάλ (picual):
Η ποικιλία Πικουάλ κατατάσσεται στις πρώιμες ποικιλίες με μεγάλη παραγωγικότητα. Ο καρπός συλλέγεται εύκολα με μηχανική συγκομιδή. Είναι ανθεκτική στο κρύο και στην ξηρασία. Καλλιεργείται ευρέως στην Ισπανία και υπολογίζεται ότι καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου. Η ποικιλία Πικουάλ έχει χαρακτηριστικό σχήμα, με ένα μυτερό σχηματισμό στο τελείωμα του καρπού. Παρουσιάζει υψηλή σταθερότητα ελαιολάδου. Το δέντρο Πικουάλ έχει σκληρώδες κορμό και είναι ανθεκτικό στους περισσότερους τύπους εδάφους και διάφορες κλιματικές συνθήκες. Η Πικουάλ χρησιμοποιείται σε παραδοσιακούς ελαιώνες καθώς επίσης και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης (6,5Χ5 ή 7Χ3,5).
Ελληνικές Ποικιλίες
Κορωνέικη: Αρκετά μικρόκαρπη ποικιλία (μέσο βάρος καρπού 1,3 gr), ιδιαίτερα παραγωγική. Ιδιαίτερα ανθεκτική σε ανέμους και σε ξηροθερμικές συνθήκες. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαίου εκλεκτής ποιότητας με τα υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά συγκριτικά ανωτέρα με τις υπόλοιπες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Συνίσταται σε περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα καθώς δεν είναι ανθεκτική στο ψύχος. Πρόκειται για αυτογόνιμη ποικιλία και η παραγωγή ελαίου στο καρπό της φτάνει το 27% (3,5:1).  Είναι ευπαθής στο καρκίνο.

Πετροελιά (Σερρών):
Ανήκει στις μεσόκαρπες ελιές, με βαση το μέγεθος του καρπού της. Έχει χαμηλόμορφους καρπούς και είναι διπλής χρήσης. Χρησιμοποιείται είτε για φαγητό ως βρώσιμη, είτε για την παραγωγή ελαιολάδου με περιεκτικότητα 20%-25% σε λάδι. Ωριμάζει Νοέμβριο - Δεκέμβριο και μέσα σε αυτούς τους μήνες πρέπει να γίνεται η συγκομιδή του καρπού. Επεκτείνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Προδρόμου:
Η ποικιλια Προδρόμου ευδοκιμεί σε υψόμετρο μέχρι 600 μέτρων. Είναι ελαιοποιήσιμη ποικιλία και παράγει λάδι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι διπλής κατεύθυνσης και η απόδοση του καρπού σε έλαιο είναι υψηλή και κυμαίνεται μεταξύ 3:1 έως 5:1. Είναι σκληροτράχηλο ελαιόδεντρο ανθεκτικό στις ασθένειες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ανθεκτικότητα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -15C και -17C. Είναι ντόπια ποικιλία πολύ καλά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της βορείου Ελλάδος. 

Χαλκιδικής:
Λόγω του μεγέθους του καρπού τους θεωρούνται μεσόρκαπες. Οι μεσόκαρπες ελιές χρησιμοποιούνται ως βρώσιμες, για παραγωγή λαδιού και για την ελαιοπαραγωγή. Η ποικιλία Χαλκιδικής αποτελείται από δέντρα μετρίων διαστάσεων με μακριά μυτερά φύλλα και η συγκομιδή της γίνεται μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ο καρπός της είναι μακρόστενος.